A burrito egy igazán ízletes mexikói étel, ami igazán szerény kezdetekkel rendelkezik, és a világ minden tájára eljutott Mexikóból (ahonnan valószínűleg származik). A burrito sokoldalúsága a töltelékben is mutatkozik. Legyen az csirke, pulled pork vagy marhahús, a lényeg nem változik.

Ki találta fel a burritot?

A burrito szó szerint kis szamarat jelent spanyolul! A „burro” szó szamarat, viszont a kicsinyítő képzős „burrito” “kis szamarat” jelent! A legenda szerint Mexikóban Juan Mendez, egy chihuahuai árus egy szamárral szállította ételszállító kocsijához az ételeket. Hogy melegen tartsa a friss hozzávalókat, egy nagy, lisztből készült tortillába csomagolta őket. Ezek a becsomagolt élelmiszercsomagok valójában Juan szeretett szamarára utalnak, aki segített neki a csomagok szállításában. Ezek a burritok kevés hússal, illetve más hozzávalókkal voltak töltve, így nem voltak túl nagyok.

Mi kerül egy burritoba?

Ha ragaszkodunk az autentikus burrito receptjéhez, akkor hagyományosan egy burrito a következő összetevőkből áll: lisztalapú tortilla, húsos (csirke- vagy marha húsos) töltelék, (sült) bab és a salsa vagy csípős szósz.

De a burritohoz szükséges összetevőknek nincs szigorú listája, és nem muszáj tartanunk magunkat a hagyományos recepthez. Például, néhány bevált, és finom extra hozzávaló a sajt, tejföl, guacamole, rizs, chili paprika és egyéb zöldségek is. Nálunk például lehet benne guacamole, grillezett hagyma, sajt vagy fetasajt, savanyított jalapeño és friss koriander is.

Tehát, mi a különbség a burrito és a taco között?

A töltelék tekintetében nincs nagy különbség. A fő eltérés a taco és a burrito között az elfogyasztható mennyiségben és az étel méretében van.

A taco általában kicsi, így általában több készül belőle, hogy jóllakj. A hagyományos taco „héja” masa kukoricalisztből készül, tortillapréssel. Míg a burrito wrap egy nagy búzatortillából készül. A mérettől függően egyetlen burrito általában egy adag étkezésnek felel meg.

A burritonak és a taconak egyéb változatai is léteznek: fajitas, quesadillas, enchiladas és tostadas – ezek mind a hasonló mexikói töltelékek tálalásának és fogyasztásának különböző módjai.

A burritoba való-e a rizs?

Ha autentikus burritot keresel, akkor nem kerülhet bele rizs. Bár nagyon gyakori a burritoban, és rendkívül finom is lehet benne a rizs, a hagyományos burrito kicsi, szorosan csomagolt, és szerényen van tálalva. Az autentikus burrito egy meleg (vagy pirított) tortillába készült csomag, amely éppen annyi tölteléket tartalmaz, hogy szorosan feltekerhető legyen.

A sült babot tényleg megsütik?

A sült bab a mexikói konyha hagyományos alapanyaga. Általában pinto babot használnak, de Mexikó egyes területein a sült babot fekete vagy vesebabból is készítik. A neve ellenére, nincs megsütve: egyszerűen csak főtt, majd pürésített babról van szó.

A kifejezés az étel spanyol nevének – frijoles refritos – fordításából származik. A „refritos” spanyolul azt jelenti, hogy „jól megsütve”.

Próbáld ki ezt az egészséges köretet bármely mexikói étel mellé. A sült babot tortillachipsekkel mártogatósként is fogyaszthatod, vagy ezeket a fehérjében gazdag, sült babokat taco, enchiladas és burrito töltelékeként is használhatod. Kend őket egy quesadilla belsejébe vagy egy tostada tetejére.

Hogyan hajtogassuk a burritot?

A  legfontosabb dolog, amit a burritok készítésekor szem előtt kell tartani: a töltelék mennyisége. Akkor jó egy burrito, ha szorosan van csomagolva, és a töltelék benne marad anélkül, hogy felszakadna tortilla. Persze, amint beleharap az ember, akkor már kifolyhat – de ez is az élmény része!

Bár a burrito becsomagolása kezdetben elég trükkös lehet, ezt a készséget érdemes elsajátítani. Egy igazi konyhai móka lehet a gyerekek bevonásával is!

  1. Melegítsük fel a tortillák mindkét oldalát néhány másodpercig egy serpenyőben vagy a mikrohullámú sütőben.
  2. Fektessük a meleg tortillát egy vágódeszkára, tegyünk rá egy kanálnyit a kész töltelékünkből – ez lehet chipotle csirke vagy bab. Ügyeljünk arra, hogy ne tegyünk bele túl sok tölteléket, mivel úgy szeretnénk összehajtogatni, hogy a wrap ne szakadjon el.
  3. Adjunk hozzá bármilyen extra tölteléket, például pico de gallo-t, guacamole-t, reszelt sajtot, lilahagymát, koriandert vagy jalapeñot.
  4. Hajtsuk be mindkét oldalát, éppen csak annyira, hogy a töltelék ne jöjjön ki a szélein.
  5. Ezután kezdjük el szorosan feltekerni a burritot lentről felfelé, arra ügyelve, hogy az oldalsó szélei behajtva maradjanak.
  6. Vágjuk félbe, és már fogyaszthatjuk is!

Ha bátrak vagyunk és tovább szeretnénk bonyolítani, akkor összesüthetjük a burrito széleit, hogy az jobban egyben maradjon. Ez akkor jó, ha esetleg később fogyasztanánk el. Győződjünk meg arról, hogy alufóliába csomagoljuk, mielőtt elfogyasztjuk (ne felejtsük el levenni a fóliát, mielőtt mikrózzuk), hogy melegen tartsuk.

Ez minden amit a burritokrol tudnod kell

A burrito legjobb része az, hogy milyen sokoldalú: a tortilla méretét ízlésednek megfelelően kisebbre vagy nagyobbra alakíthatod, különböző töltelékekkel töltheted meg, csípőssé teheted chilivel, vagy enyhén tarthatod. Mivel rengeteg hozzávalót tartalmazhat, egy burrito elkészítése nem lesz mindig könnyű feladat. De a végeredmény magáért beszél: egy finom és könnyedén elfogyasztható burrito!

hu_HU