Bő sajttal megszórt enchilada egy tányéron, egy tálka babbal, salátával, extra sajttal és lilahagymával.

A fajitas, nachos, chili, burrito mind olyan ínycsiklandó ételek, amikről az embereknek a mexikói konyha jut az eszébe. Ez valójában a mexikói és az amerikai konyha fúziója, és ezt nevezik Tex-Mexnek. Mindkettő hihetetlenül ízletes, de az egyiket autentikusabbnak tartják, míg a másik egyértelműen az amerikai étkezési preferenciákhoz igazodott.

A TEX-MEX EREDETE

Nem csoda, hogy a klasszikus mexikói ételeknek van amerikai változata is, mivel Dél-Texas hihetetlenül közel fekszik a mexikói határhoz. A Tex-Mexet azonban eleinte nem a konyhára használták, hanem a texas-mexikói vasútra, amelyet 1875-ben TexMexként rövidítettek. Csak az 1920-as évek körül kezdték el használni a Tex-Mex kifejezést a Texasban élő mexikóiak, valamint az általuk főzött újfajta „idegen ételekre”.

A mexikóiak kényszerűségből kezdték el főzni azt, amit ma Tex-Mexnek nevezünk. Mexikóból érkeztek Amerikába, és olyan ételeket akartak enni, amelyek az otthonukra emlékeztették őket. Az egyetlen probléma az volt, hogy a Mexikóban rendelkezésre álló alapanyagok közül nem mindegyik volt könnyen elérhető Amerikában. Be kellett érniük azzal, ami Texasban volt, és az otthonról hozott receptjeiket át kellett alakítaniuk, hogy az otthonukra emlékeztető finomságokat készíthessenek.

A Tex-Mex valójában a Rio Grande völgyben született, mivel az közel van Mexikóhoz. Sok mexikói élt ott, de amikor elkezdték elhagyni a Rio Grande völgyét, és az állam más részein kerestek munkát, országszerte elterjedt a Tex-Mex is.

MEXIKÓI ÉS TEX-MEX: A KÜLÖNBSÉG

A két konyha közötti különbségek nem jelentősek, de van néhány nyilvánvaló különbség, amitől különleges lesz a Tex-Mex. Először is, a tex-mex ételeket általában sűrű sajtokkal, például jack vagy cheddar sajtokkal öntik le. Bár senki sem vitatja, hogy a sajt mennyire finom, a mexikói konyhában általában nincs sok sajt. Azok az ételek, amelyekben van sajt, általában a könnyedebb oldalát képviselik, mint például a chihuahua sajt, a cotija és a queso fresco.

A másik különbség a kettő között a lisztből készült tortilla használata. Annak ellenére, hogy az ország legtöbb részén kukoricalisztből készül a tortilla, Észak-Mexikóban egyszerű lisztből is készítik. Logikus, hogy a mexikóiak kihasználják a Mexikóban bőségesen rendelkezésre álló kukoricát. Valójában 59 fajta őshonos kukorica létezik az országban, míg az USA-ban kevesebb, mint tíz.

Chipotle chili, a mexikói konyha fontos fűszere.

A mexikói konyha az ízekre, a fűszerekre, a friss fűszernövényekre és a sok-sok kukoricára alapoz, hogy feldobja az ételeiket. A szárított chilire, korianderre és lilahagymára nagyban támaszkodnak, hogy az ételeket felturbózzák. A mexikói tacókhoz használt húsokat tökéletesre főzik és fűszerezik. A mexikóiak által használt elkészítési technikák nem valók lusta embereknek. A megfelelő füstösség elérése érdekében, gyakran a földbe téve és banánlevelekkel letakarva, vagy óvatosan tűzön grillezve sütik a húsokat (különösen a sertést), amik aztán tökéletesen omlósak lesznek.

Az autentikus mexikói ételek készítésénél a legtöbb alkalmazott technika a majákig visszavezethető, és generációról generációra öröklődik. Az autentikus mexikói taco is egészen más, mint amit általában a Tex-Mexben szoktak felszolgálni. A tacók kisebbek és puhán tálalják őket. Az USA-ban ezt a taco-típust gyakran „street taco”-nak nevezik. A ropogós taco „csónak” vagy a puha lisztből készült tortilla is tex-mex kreáció. Egy másik nagy különbség a kömény használata a Tex-Mexben. Bár a köményt Mexikóban is használják, nem annyira elterjedt, és nem olyan alapvető ízesítője a tacóknak, mint a Tex-Mex konyhában.

Frissen készült tortillák, ruhába csomagolva.

A kömény használata a Tex-Mexben valójában a texasi spanyol bevándorlók hatására alakult ki. Egy másik lényeges különbség, hogy a mexikói tacók feltétjei egyszerűek, általában retket, salátát, koriandert vagy szeletelt hagymát használnak, de ezt se mind egyszerre. A mexikóiak azt szeretnék, hogy a gondosan átsütött hús ragyogjon, és legyen a taco sztárja. Ha két vagy több feltétet látsz a tacón, akkor az már inkább tex-mex.

A tex-mex az, amit lélekmelengető ételnek lehet nevezni, ez egy regionális étel, amely nemcsak az Egyesült Államokban, hanem az egész világon egyre népszerűbb. Bár lehet, hogy nem autentikus mexikói ételről van szó, mégis vétek lenne nem a konyhának tulajdonítani, hogy a mexikói ételek felkerültek elterjedtek a világon. Ha legközelebb sajtos nachosba vagy finom enchiladába harapsz, tudd, hogy biztosan tex-mex ételeket eszel.

hu_HU