Az indiai konyha alapvető fűszerei kanalakba helyezve: kardamom, szegfűszeg, csili, kömény, koriander, gyömbér, mustármag, görögszéna, kurkuma.

Az indiai ételek a fűszerek széleskörű használatáról híresek. Ennek a konyhának a szépsége a rengeteg fűszer finom egyensúlyában rejlik. Akár olajban, akár szárazon készítjük elő a fűszereket, tele lesznek aromákkal és ízekkel. Íme a konyhánkban használt alapvető indiai fűszerek listája.

Kardamom

A kardamomnak két különböző fajtája van, amelyeket általában a főzésben használnak: a zöld kardamom és a fekete kardamom. A könnyű és édes ízű zöldet gyakrabban használják, és a garam masalától a lassiig szinte mindenben megtalálható. A fekete kardamom füstös és rendkívül erőteljes ízű. Mivel nem akarjuk, hogy elnyomja a többi ízt, csak csínján bánunk vele. Chai teánk fahéjjal, szegfűszeggel és gyömbérrel párosított kardamommal készül.

Szegfűszeg

A nyugati konyhában a szegfűszeget általában a karácsonyi időszakhoz kötjük, az indiai konyhában azonban egész évben használják. A fűszerkeverékekben gyakran felismerhető ennek a fűszernek a gyengéd ánizsos aromája. Levesekben egészben használjuk vagy currykben őrölve.

Chili

Sokaknak talán a chili az a fűszer ami eszébe jut, ha indiai fűszerekre gondolnak. Ahogyan azt gondolnánk, a chilipor egy kellemes csípősséget hoz az ételekbe. A chilipornak sokféle változata létezik, amelyek színe és ereje is eltérő.

kardamom
szegfűszeg
chili

Kömény

A kömény rendkívül aromás, meleg és földes árnyalatokkal rendelkező fűszer. Magvak vagy őrölt por formájában – gyakran pirítva – is megtalálható. A köményt frissen őröljük, mert így szabadul fel a legjobban a fűszer intenzív íze. A kömény a legtöbb currynkben megtalálható.

Koriander

India a világ egyik fő koriandertermelője. A legalább 7000 éve használatos fűszert, gyakran a világ egyik legrégebbi ismert fűszerének tartják. A koriandermagok különösen erős aromával és citrusossággal bírnak. Az őrölt koriander az egyik leggyakrabban használt indiai fűszer, különösen mivel a garam masala egyik legfőbb alapanyaga.

Gyömbér

A friss gyömbér igazi földes és borsos ízzel dobja fel indiai ételeinknet. A legtöbbször, amikor gyömbért használunk, egyidejűleg fokhagymát is adunk hozzá, hogy a gyökérben lévő természetes olajok főzés közben felszabadulhassanak.

kömény
gyömbér

Mustármag

A mustármagnak 3 különböző színe van: sárga, fekete és barna. Mi főleg a feketét használjuk a főzéshez. Addig pirítjuk őket, amíg ki nem pattan belőlük különleges borsos ízük, ráadásul diós ízt is kölcsönöznek az ételnek.

Görögszéna

Neve alapján a görögszéna nem tartozik a legismertebb fűszerek közé, de az íze azonban annál markánsabb. A görögszéna adja a madras currynek azt a „curry” ízt és illatot, amelyet sokan általában az indiai konyhához társítanak. A görögszéna leveleit is gyakran használják az indiai konyhában. Általában szárítva, vagy mártásokban, vagy összetörve, különösen a vajas csirke receptekben.

Kurkuma

A gyömbér rokona, a kurkuma élénk sárga színt kölcsönöz a curry ételeknek – ezért kapta az „indiai sáfrány” becenevet. Ez a különleges fűszer hihetetlen egészségügyi előnyeiről ismert, és számos meglepő formában, többek között a tejeskávékban is megjelenik.

mustmármag
görögszéna
kurkuma
hu_HU