Hagyományos indiai tálakban tálalt különböző friss indiai ételek

A finom ízekkel és illatos fűszerekkel rendelkező indiai konyha minden bizonnyal világszerte népszerű. A gazdag ízek széles választéka mellett a hagyományos indiai étrend sokféle tápanyaggal is büszkélkedhet.

Az indiai ételek sokszínűek, a dhalok, curryk, rotik, naanok, rizsek és a gyümölcsök végtelen kategóriájával gazdagodnak, tehát az indiai konyha minden szempontból színes.


Az ősi indiai tudomány, az Ayurveda szerint az indiai ételek teljesen kielégítik szervezetünk igényeit. Nincs szükség idegen élelmiszerektől való függésre, mivel a hüvelyesek, babok, gabonafélék, gyümölcsök és zöldségek bőséges mennyiségű rostot, zsírt, szénhidrátot, fehérjét, vitamint és ásványi anyagot biztosítanak számunkra.
Annak ellenére, hogy India túlnyomórészt vegetáriánus nemzet, az élelmiszerek mégis elegendően táplálóak. Bár az indiaiak a rizs és a roti megszállottjai, a hagyományos indiai étrendjük egészséges összetevőkből áll.

Az elhízás és a cukorbetegség azonban továbbra is jelentős közegészségügyi problémát jelent Indiában. Az országot a világ cukorbetegség központjának tartják, és az emberek olyan problémákról számolnak be, mint a szívbetegségek, súlygyarapodás vagy a magas koleszterinszint. A The Lancet című orvosi folyóirat által készített részletes tanulmány szerint az indiaiak hajlamosak több szénhidrátot, cukrot, kevesebb fehérjét és növényi fehérjét fogyasztani, mint ami egy felnőtt lakosság mintájára ajánlott, annak ellenére, hogy hozzáférnek a változatos táplálkozási forrásokhoz.


A betegségek terhe és az egészségügyi kockázatok, amelyekkel ez jár, kétségtelenül megkérdőjelezi, hogy az indiai étrend tényleg olyan egészséges-e, mint a nyugatiaké?

Az indiai alapélelmiszerek közé tartozik a roti, a rizs, a dhal, a chutney, a savanyúság, a bab és a hüvelyesek, valamint a hús, a csirke vagy a hal. Ezek régióról régióra változhatnak, és számos más összetevővel is kiegészülhetnek, de ezeket itt felsorolni lehetetlen feladat lenne.

Nézzük meg az általuk fogyasztott mindennapi élelmiszerek közül néhánynak a tápanyagtartalmát:

– Roti: 85 kalória egy 15cm átmérőjű rotinál. Zsír – 0.5g.
– Dhal (urad) tadkával: 154 kalória per 150g. Zsír – 6g
– Rajma/chana : 153 kalória per 150g. Zsír – 5g
– Vegyes zöldségek: 142 kalória per 150g. Zsír – 15g (olajhasználat alapján)
– Átlagos csirke curry: 300 kalória per 100g. Zsír: 15 – 35g (attól függően, hogy milyen húsból készült)
– Sima dosa: 125 kalória egy közepes dosa. Zsír – 3g
– Sajtos rizs: 190 kalória per 100g. Zsír: 7g
– Kókusz rizs: 368 kalória  per 100g. Zsír: 15g

Egy átlagos napi étrend legyen többnyire kiegyensúlyozott, megfelelő mennyiségű szénhidrátokkal, zsírokkal, rostokkal és fehérjékkel. Az indiai sajt, a bab, a lencse, a csirke, a hal vagy a hús nemcsak az alapvető aminosavakat biztosítják, hanem jó forrásaik az egészséges zsíroknak, és kalóriatartalmuk is alacsony.

Ezért nyugodtan kijelenthetjük, hogy egy tipikus indiai étkezés jó szénhidrátokat, egészséges, természetes fehérjéket és rezisztens keményítőt is tartalmaz, amik mind segítenek a fogyásban.

Bár tudjuk, hogy az indiai ételek mennyire egészségesek, de viszont az olajban kisütött rágcsálnivalóik túlzásba vitt fogyasztása náluk is problémát jelent. Ezeket általában este 6 óra után fogyasztják, aminek az eredménye a puffadt pocak és a magas testzsírszázalék. Ez mindenféle életmódbeli problémához vezethet, például: cukorbetegség, pajzsmirigy problémák, elhízás, pcod stb.


Hogyan kerüljük el ezeket az étrendi problémákat?

1. Mértékletesség: Minden egyes extra roti a tányéron 80-90 kalóriával több. Hasonlóképpen, egy plusz adag rizs 100 kalóriát ad hozzá.

2. Kerüljük a rántott ételeket: Mivel az indiaiak gyakran esznek olajban sütött ételeket, azt javasoljuk, hogy inkább a főtt, párolt, nyomás alatt főzött vagy sült ételeket válasszanak. A főzési mód valóban segít megőrizni az ételek tápanyagtartalmát.

3. Csökkentsük a sófogyasztást: Az indiaiak általában este 8 óra után vacsoráznak. A nátrium visszatartja a vizet a szervezetben, és ezért reggelre álmosnak érezhetjük magunkat. Első lépésként elkezdhetjük csökkenteni a napi bevitelt fél teáskanállal.

4. Kevesebb mesterséges cukor: A természetes cukrok, mint a méz, a fahéj, a gyümölcscukor jobb, ha kordában akarjuk tartani a súlyunkat.

5. Fűszerek: Az indiai konyha gazdag egész fűszerekben. Az ételeket egész fűszerekkel, például kardamommal és fahéjjal kell főzni. Ahelyett, hogy zsiradékot használ az ételek ízesítésére, inkább használjon fűszereket.

6. A gabonafélékre támaszkodás Próbáljon ki más ételeket is, például készíthetünk rotit száraz dhallal.

7. Használjuk a desi superfoodokat: Ne hagyjuk, hogy az alapok megtévesszenek. A legjobb hagyományos fűszerek közül néhány – például a kurkuma és a fekete bors – mostanában egyre népszerűbb a világban a sokrétű egészséges hatásuk miatt. Ne legyünk rest ezeket a superfoodokat bőségesen használni. A kurkuma és a fekete bors együtt fogyasztva állítólag erősíti az immunrendszert, segít a tápanyagok felszívódásában, egészségesen tartja az elmét és a testet.

hu_HU